Novinarska konferenca ob 40. obletnici in otvoritvi lesnopredelovalnega centra Žiher les

Novinarska konferenca ob 40. obletnici in otvoritvi lesnopredelovalnega centra Žiher les

Spoštovane članice in člani lokalne skupnosti, cenjeni predstavniki medijev!

Iskreno se vam zahvaljujemo za vašo prisotnost in podporo na novinarski konferenci, ki smo jo organizirali ob 40. obletnici delovanja našega podjetja in ob otvoritvi našega najsodobnejšega lesnopredelovalnega centra Žiher Les. Vaša navzočnost je bila ključna za uspešno širšo predstavitev tega pomembnega mejnika v zgodovini našega podjetja.

 

Na konferenci smo predstavniki podjetja in sicer direktor Žiher d.o.o., Marko Žiher, direktorica Žiher hiše d.o.o. Melita Žiher in solastnica podjetja Žiher d.o.o. in glavna arhitektka Tina Preac, predstavili bogato štiridesetletno pot našega podjetja. Obravnavali smo tudi našo široko paleto dejavnosti, ki obsegajo Žiher hiše, Žiher les, Žiher betoni, Žiher gramozi, Žiher goriva,  Žiher parketi ter gostilna Pri Žihri.  

 

Posebno zahvalo dolgujemo vsem, ki ste pokazali podporo naši družinski zgodbi in naši zavezi k ohranjanju ter napredovanju slovenske lesnopredelovalne industrije. Ta projekt ne predstavlja samo nadaljevanja naše družinske tradicije, ampak je tudi ključnega pomena za razvoj celotne regije in širšega evropskega prostora.

 

Hvala za vašo prisotnost in podporo. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja in skupnih uspehov v prihodnosti!

 

Lep pozdrav,

Direktor, Marko Žiher

 


Foto: Žiher d.o.o.

 

"Danes smo odprli Žiher lesni center, največjo zgodovinsko pridobitev naše družbe v štiridesetletni zgodovini podjetja Žiher. Projekt smo zasnovali leta 2020, v letu 2021 pa smo po korona krizi začeli intenzivneje razmišljati o uresničitvi lastnega lesnopredelovalnega centra. Povod za to je bilo povišanje cen vhodnih surovin, kar nas je spodbudilo, da projekt prenesemo v realnost.

 

Med samo fazo projektiranja smo v podjetju Žiher prepoznali priložnost za optimizacijo uporabe prostora in izkoristka. Namesto ene, smo zasnovali dve proizvodni hali. V prvi hali danes poteka osnovni razrez, večlistni razrez in sušenje lesa, kar je osnova našega proizvodnega procesa. V drugi hali pa smo projekt nadgradili z združevanjem lesa in laminacijo, kar je povečalo našo produktivno kapaciteto in kakovost izdelkov.

 

Posebej smo ponosni na segment modularne gradnje, ki smo ga integrirali v drugo halo. Modularna gradnja predstavlja gradbeništvo prihodnosti. Ta pristop nam omogoča, da kar 85% vseh gradbenih procesov izvedemo v kontroliranem okolju, kar zmanjšuje čas gradnje in povečuje kakovost končnih izdelkov. Naš novi lesnopredelovalni center ne predstavlja le mejnika v zgodovini podjetja, ampak postavlja temelje za prihodnji razvoj in inovacije v celotni branži. Naša končna investicija bo tako stala okoli 6 mio evrov, trenutno smo na 5,5 mio. Dodatno smo za namen projekta zaposlili 30 ljudi in ta številka lahko v prihodnje še nekoliko zraste."

Direktor Žiher d.o.o., Marko Žiher

 

 


Foto: Žiher d.o.o.

 

»Kot direktorica Žiher hiš sem danes zelo vesela, saj smo uspeli uresničiti zelo ambiciozno idejo od slovenskega hloda do slovenske hiše. Z optimizmom zrem v prihodnost, saj smo trenutno že prisotni na vseh sosednjih tujih trgih, v bodoče pa bomo samo svojo intenziteto naših produktov in polproduktov še povečevali. Želela bi poudariti pomen montažne lesene gradnje tudi za naše otroke. Saj so otroci naše največje bogastvo in največ časa preživijo v varstvu, v vrtcih. Zato upam, da bodo tudi lokalne skupnosti imele posluh za to vrstno gradnjo, saj nam les zagotavlja visoko kvaliteto bivanja."

Direktorica Žiher hiše d.o.o., Melita Žiher

Foto: Žiher d.o.o.

»Trenutni trendi v arhitekturi so predvsem hiše manjših kvadratur, največje je povpraševanje po pritličnih hišah, kjer so vsi prostori so v eni etaži povezani z okolico, z vrtom in zunanjimi površinami. Pomembno je, da so opremljeni z velikimi steklenimi površinami, investitorji se zavedajo naravne osvetljenosti in takšni trendi bodo tudi v prihodnje. Temu je namenjena tudi naša nova linija SmartHouse, kjer je res izkoriščen čisto vsak centimeter.«

Solastnica Žiher d.o.o. in glavna arhitektka v podjetju, Tina Preac

 

Prejšnja novica Nova prenovljena spletna stran ziher.si je zdaj na voljo!
Naslednja novica Otvoritev najsodobnejšega lesnopredelovalnega centra Žiher les